Lucian Vasilescu

Despre un mic accident Ón supa globalizării

Lumea de astăzi tinde (sau este împinsă) spre globalizare. Aceasta este justificată public prin sloganuri, dar este determinată de interese precise, cuantificabile. În supa mondială care a fost pusă pe foc au fost pasate națiuni/ noțiuni/ culturi/ calități și metehne. O să iasă un fel de piure care va putea fi înghițit cu ușurință, nemestecat. 
Cu multă vreme în urmă, limbile și literaturile popoarelor au avut menirea descălecătoare de întemeietori ai identităților naționale. Acum, acelorași limbi și literaturi le revine rolul de păstrătoare ale identității. De singure păstrătoare ale identităților naționale, de călăuze pe calea care pornește din trecut, trece prin prezent și se îndreaptă către viitor. Altfel, fără ele, fără limbile și literaturile popoarelor, viitorul se va naște din el însuși, în urma unui savant elaborat proces de inseminare artificială.
Așa am înțeles rostul proiectului Scriitori pe Calea Regală. Derulat recent sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regelui Mihai I.  Și, fiindcă am ajuns a-l aminti pe Rege, găsim că invitația pe care ne-a adresat-o Majestatea Sa la Palatul Elisabeta, în preziua plecării trenului Regal, a constituit, pentru cei prezenți, prilejul de a o întâlni (cum spuneam mai înainte) pe Călăuza care știe calea dinspre trecut, prin prezent, către viitor. Dincolo de sentimente/ sentimentalisme/ simpatii/ exaltări, Regele Mihai este unul dintre oamenii care au făcut veacul al XX-lea (așa cum a fost el), și nu doar pe acela românesc. Astfel privind lucrurile, Scriitori pe Calea Regală a fost (și, sperăm, va mai fi) un proiect de regăsire a identității. Altfel, n-avem nici un motiv de îngrijorare: globalizarea merge mai departe. 
 
Descoperă, nr. 5 (57), iunie 2008