Lucian Vasilescu

Despre curățenia de primăvară

Dorita integrare europeană expune România unei atente monitorizări și-i impune adoptarea de reforme. Sunt speranțe ca rezultatele monitorizării să fie pozitive, iar reformele să devină funcționale până în 2007. Să zicem că lucrurile vor merge bine. Să zicem și că suntem în 2007, cu lecțiile făcute, gata integrați. 
Atunci, mai mult decât acum, imaginea țării se va construi din puzzle-ul ale cărui piese vor fi oamenii care o locuiesc. Cu obiceiurile lor de consum, cu deprinderile și mentalitățile lor, cu reflexele de comportament social și cultural, cu memoria lor colectivă. Toate acestea nu fac, acum, obiectul monitorizării, nici pe acela al reformelor. Toate acestea vor induce, însă, percepția internațională asupra României integrate.
Am umblat, în ultima vreme, destul de mult prin țară, pentru a realiza rubrica Descoperă în România. Am încercat să arătăm, fără ostentație, că România este frumoasă, că are o istorie bogată și interesantă, că are tradiții și tradiție în cultură. Demersul nostru s-a materializat în imagini și texte. Cu textele n-am avut nici o problemă; pentru a produce fotografiile am fost deseori nevoiți să facem curat, la modul propriu, în „cadru”. Când strânsul gunoaielor s-a dovedit o operațiune aproape imposibilă (acestea fiind abandonate până și în locuri greu accesibile) am folosit în locul măturii Photoshop-ul, programul de prelucrare, pe calculator, a imaginii. Așadar, majoritatea fotografiilor publicate în revistă, în cadrul rubricii Descoperă în România, au fost „mistificate”, chiar dacă în sens pozitiv. 
Să revenim: cu obiceiurile noastre de consum, cu deprinderile și mentalitățile noastre, cu reflexele de comportament social și cultural, cu memoria noastră colectivă, noi suntem aceia care vom construi imaginea României. Deocamdată, în urma noastră, cineva trebuie să deretice locul. Nu va mai fi nevoie de asta când vom face singuri curat, pe măsura trecerii noastre prin propria viață. Iar pentru această atât de necesară întreprindere nici măturoiul, nici Photoshop-ul nu ne vor fi de vreun folos. 
 
Descoperă, nr. 4 (22), mai 2005