Lucian Vasilescu

De-aș fi bogatul bogaților

Este un exercițiu de imaginație ieftin, dar destul de răspândit: ce-ai (ce-aș) face dacă ai (aș) avea mulți, foarte mulți bani? Visele oamenilor sunt diverse și nebănuite, la fel și răspunsurile la întrebarea de mai sus. M-am gândit și eu ce-aș face dacă aș avea bani cu nemiluita, mai mulți decât au laolaltă toți bogații din toate topurile cu bogați. Oferta imaginației s-a dovedit a fi neînchipuit de diversă. Bine, bine, mi-am zis, dar care ar fi Lucrul pe care l-aș face dacă aș fi putred de bogat? – în sensul întrebării (idioate, desigur) „Care-ar fi Cartea pe care ai lua-o cu tine pe o insulă pustie?” 
Am început să tai de pe lista de achiziții, una câte una, tot felul de minunății. Am tăiat tot, mai puțin un lucru. Ei bine, dacă aș fi bogatul bogaților, eu mi-aș cumpăra România. Aș deretica-o temeinic, apoi aș invita lumea să vină să se plimbe în voie prin dânsa. Oricât de mulți bani voi fi dat pe ea, pe România, am încredințarea că mi i-aș putea întoarce, înzecit. 
La ora actuală, oferta turistică a României este (eufemistic vorbind) subdimensionată, prețurile cerute pentru aceasta sunt supradimensionate, serviciile nu mai spun cum sunt, de jenă, locurile care i-ar putea atrage pe vizitatori sunt într-o stare jalnică, iar căile de acces există doar pe hartă. 
Pentru a putea deveni rentabilă din punct de vedere turistic, România ar trebui să intre într-un program intensiv și coerent de restaurare globală. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, se vor pierde imens de mulți bani dar, și mai grav, se vor pierde fragmente importante de istorie, cultură, civilizație. În ultimii ani am avut privilegiul de a o străbate pe țara asta în lung și în lat. Despre locurile pe unde am fost, majoritatea neincluse în nici un program turistic, am scris în Descoperă. De aceea, chiar dacă nu este decât o opțiune personală, este una întemeiată pe lucrurile și locurile pe care le-am văzut: așadar, dacă aș avea bani cu nemiluita, eu mi-aș cumpăra România.  
 
 
Descoperă, nr. 4 (33), mai 2006