Lucian Vasilescu

Crăciun īn amestec cu īnlocuitori

„Şi Cuvântul s-a făcut trup şi a locuit printre noi, plin de har şi de adevăr. Şi noi am primit slava Lui, slavă întocmai cu slava singurului născut din Tatăl.” Apoi, puţin câte puţin, am început să uităm. Mai apoi a început să ne placă să ne uităm la felul în care uităm.
Întemeiată astăzi pe vizual, lumea a luat startul în cea de-a treia cursă de o mie de ani de după Hristos (în primele două, deşi a concurat singură, a reuşit performanţa de a ajunge pe locul doi). Întemeiată aproape exclusiv pe imagine, pe clip, pe spot, pe bannere, pe spread, pe gate-fold, lumea de azi a exilat cuvintele într-o limbă tuturor străină şi fără de nici un înţeles.
 
„Omul nu trăieşte numai cu pâne, ci orice Cuvânt...”
 
Vreme multă, celor ce nu ştiau nici scrie, nici citi li s-a spus analfabeţi. Mai nou, sunt de cei care ştiu şi scrie, ştiu şi citi, dar nu ştiu vorbi. Consumatori insaţiabili de imagini, pentru aceştia din urmă cuvântul nu înseamnă decât, cel mult, articularea unui instinct sau a unui reflex care, oricum, ar putea fi exprimat şi prin gesturi – într-o lume de surzi cărora li se pare că aud, de muţi vorbitori, de orbi văzători.
 
„Prea iubiţilor, nu vă scriu o poruncă nouă, ci o poruncă veche, pe care aţi avut-o de la început. Porunca aceasta veche este Cuvântul, pe care l-aţi auzit.”
 
Încă o dată, acum, se aude Cuvântul care vesteşte Naşterea, şi prin puţinele locuri iertate de necurăţenii răsună colinde şi cade din ceruri omăt.
În rest, Crăciunul este o ofertă specială, o reducere de preţuri, un şpriţ în plus, o piftie, un caltaboş, o lună a cadourilor, o minivacanţă, o spintecare de brazi, o beteală, o sută de beculeţe chinezeşti scremându-se să cânte, piţigăiat, din cipuri, Jingle Bells, moşi crăciuni cu baterii alcaline, spray-uri cu zăpadă sintetică, cetină din plastic ignifug, cântece de pahar, petarde, indigestii, mahmureală, ciorbă de potroace.
Cuvântul, însă, n-a amuţit niciodată; atâta doar că el nu se urlă, se şopteşte. Cine are urechi de auzit îl va auzi şi va şti.
 
„ Căci trei sunt cari mărturisesc în cer: Tatăl, Cuvântul şi Duhul Sfânt, şi aceştia una sunt.”
 
Crăciun Fericit!
 
„Iată glasul celui ce strigă în pustie: Pregătiţi calea Domnului, neteziţi-i cărările!”
 
 
Ziarul de duminică, 21 decembrie 2001