Lucian Vasilescu

Câinii omului-câine

În ultima vreme, câinii vagabonzi, ai nimănui, ai străzii, au fost botezați „câini comunitari” și, cel puțin în București, fac deja obiectul promisiunilor electorale. Oamenii fără adăpost, vagabonzi, ai nimănui, ai străzii sunt și ei tot acolo, în lista standard cu angajamente electorale, niciodată respectate.
Undeva, în chiar centrul Capitalei, pe o străduță mai puțin circulată, își face veacul, pe trotuar, un om fără vârstă, fără identitate, fără acte, fără drepturi, fără nimic. Un om pe care societatea l-a refuzat și pe care el a refuzat-o, la rândul său. Trăiește din mila publică în preajma sediului central al unei glorioase coaliții politice. Înconjurat de câini, vreo zece „comunitari” cărora el, jerpelitul, le spune pe nume și cu care împarte bucata de pâine primită de pomană. „Comunitarii” patrupezi nu numai că l-au adoptat pe nefericit dar, în legea lor, a câinilor, îl recunosc drept „șef” și se poartă ca atare: când omul nostru își face somnul, ghemuit sub vreun gard, câinii se așază în cerc, în jurul lui, și-l veghează. Amărâtul doarme răpus de nefericire și uneori de vodcă și își visează probabil câinii, singurele ființe pentru care nenorocita lui de viață mai are însemnătate. Oamenii „sociali” trec năpădiți de griji, de nepăsare, de aroganță și-i aruncă prăpăditului câte un bănuț. El cumpără pâine, își hrănește mai întâi câinii, pe rând, apoi mănâncă ce a mai rămas și așteaptă să-l adune Dumnezeu de pe stradă, din orașul ăsta, din țara asta, de pe lumea asta.
Sunt ani buni de zile de când îl știu pe nefericit. Sunt ani buni de zile de când, în somptuosul sediu central al glorioasei coaliții politice, au loc tot felul de importante ședințe la care participă oameni eleganți, depuși la „peron” de limuzine cu geamuri electrice, fumurii și aer condiționat. Sunt ani buni de zile de când omul despre care vă spun își trăiește mizeria de viață printre câini și tot printre ei își va găsi și mizeria de moarte, chircit sub vreun gard, stropit de apa răscolită din băltoace de mașini pe ale căror plăcuțe de înmatriculare va scrie ba SEN, ba DEP...
 
Câinele meu, nr. 5 (iunie-iulie) 1998